2017. augusztus 18., péntek

21. Fejezet


Hyungwon

Hatalmasat nyelve meredek Hoseok íriszeibe, próbálva felfogni iménti szavait, majd amint ez eljut a tudatomig, aprón, de határozottan bólintok és átölelve, arcomat a nyakába temetem, mire hallom, hogy megkönnyebbülten kifújja a levegőt és kezeit óvatosan testem köré fonja. Talán még sosem voltam ilyen boldog…
Percekig állunk így, mikoris egy puszit nyomva az arcomra távolodik el, s levakarhatatlan vigyorával közli, hogy dolgozni is kéne, amiben sajnos egyet kell értenem, ám annyira vidám és gyönyörű, hogy félő, róla több kép készül ma - is -, mint a kutyáról.
A nap szokatlan gyorsasággal telik, ami részben jó, meg rossz, elvégre kezdem élvezni a bentlétet, de szívesebben lennék vele otthon, tartva lusta énemet, akit egyáltalán nem mozgatnak meg olyan szinten a kutyák, mint őt.
Délig végzünk a hétvége miatt felgyülemlett állatokkal, s Hoseok úgy dönt, hogy előbb megy ebédre, hogy mihamarabb lerendezze a Kihyunnal való beszélgetést, majd utána leülhessen velem is rendesen enni, amit csak azért nem értek, mert ebbe mi a jó neki? Nagyfiú vagyok már, nem kell felügyelni, azonban inkább ráhagyom, és ha már így megüresedett egy fél órám, átlátogatok a specialistákhoz, megalapozni a délutáni melót.
- Sziasztok - köszönök halkan, amint megtalálom a két fiút az állatorvosi vizsgálatokon már nagyjából túllévő, de még nem letesztelt kutyák kennelsorán.
- Oh, hyung - virul fel Jooheon, éppen csak egy pillanatra rám nézve, miközben kiengedve egy méretes ebet, a nyakába akasztja a hurkot. - Minek köszönhetjük a megjelenésedet? - jön felém, igyekezve megtartani az állatot, aki teljes erejéből húzza őt, így elállok az útból.
- Akadt egy kis szabadidőm.
- Nem hittem volna, hogy önszántadból eljössz - mosolyog rám Changkyun és vele együtt megindulunk a piros hajú nyomába a vizsgáló terembe.
- Én sem…
- Kyunnie, mit tudunk? - tartja meg az ajtót, szorosan a lába mellé húzva az ebet, minek feje a medencééig is felér, melyhez társul fekete színe, ezzel egészen hátborzongató külsőt kölcsönözve neki.
- Két éves, német juhász jellegű, kan kutya, akit a gazdája adott le. Okot nem mondott, azonban az állatnak nincs törzskönyve, tehát szaporított, ami által nem tudnánk visszaszolgáltatni a tenyésztőnek, hiába van meg minden a fajtájára utaló jegye - darálja el egyszuszra, amiből én nagyjából annyit jegyeztem meg, hogy kan…
- Látod ezt, hyung? - mutat Jooheon az állat varára, amit ugyan hiába nézek, semmi furcsát nem vélek felfedezni. - Fél - tájékoztat, de mikor látja, hogy még mindig nem értem, folytatja. - Be van húzva a farka, hátracsapta a füleit, minden hangra feszülten figyel és nagyon merev. Ilyenkor egy kivizsgálás teljesen más, főleg ha egy ötven kilós jószágról van szó…
Oldalra állva figyelem, ahogy Jooheon a kutya orra elé tartja a kezét, aki rá ügyet sem vetve húzza lejjebb a nyakát, majd mikor fejéhez nyúl, odakap, mit a srác az utolsó pillanatban pont elkerül. Ezután biztonsági okokból kikötik a szemközti falon lévő gyűrűre és az etetésnél használt műkezet megragadva simít végig a gerincét, de a kutya ezúttal is támad, ráadásul sikerül elkapnia. Nem tartogatja, sőt, azonnal el is engedi, de a fiúk ábrázatából ítélve nem sok jóra lehet számítani. Az idősebb még párszor bepróbálkozik nála, de a kutya a végére annyira ideges már, hogy csupán a jelenlétünktől is morogva acsarkodik, teljesen a falhoz lapulva.
- Diagnózis? - kérdi Changkyuntól, miközben egy másik hurkos pórázt vesz magához.
- Félelem agresszív, emberre közveszélyes, tehát altatandó - mondja ki nyersen, a kezében lévő lapra jegyzetelve, miközben Jooheon a műkéz segítségével a nyakába akasztja a hurkot és kihúzza addig, míg teljesen meg nem feszül a másik madzag.
- Mi? - hűlök el, figyelve, ahogy Changkyun odamegy és leakasztva a másik pórázt, maguk közé kényszerítik a még mindig feszült kutyát.
- Nincs kapacitásunk huzamosabb lelki rehabilitációra, így minden kutya, ami veszélyes az emberre, sajnos el lesz altatva - tájékoztat Jooheon, s közben elkezdik kifelé vinni. - Kinyitnád az ajtót?
- De ivarod, nem? - teszek eleget kérdésének, felidézve egy olyan beszélgetést Hoseokkal, mikor a kan kutyák agressziójáról mesélt.
- Igen, azonban ivartalanítás után legalább két hét, mire távozik belőle a tesztoszteron, ráadásul akkor sem kockáztathatjuk meg, hogy örökbeadás után ártson bárkinek.
- Mikor altatják? - kérdek rá gondolkodás nélkül, de én sem tudom miért.
- Minden kedden, délelőtt tizenegykor van altatás - vezeti vissza a helyére, hova miután beeresztik, valamit felír a rácson lógó táblára.
Komolyan meg akarnak ölni egy olyan kutyát, ami csak védené magát, mert fél az emberektől...?

Hoseok

- Figyelek - Kihyun azonnal felém fordul, ahogy az ajtót gondosan bezárta. Követelőző arcvonásaihoz társuló előismeretemmel, attól az egytől félek, hogy miután elmondok neki mindent, képes lesz megverni. Bár Hyungwont is majdnem bántotta, pedig volt már így is baja; alig bírtam visszafogni a kis puffancsot.
- Szó~val - nyújtom a szót, ezzel együtt az időt is, bár a fene se tudja, hogy miért; innen már nincs menekvés.
- Bökd már ki! Látom, hogy van valami, sejtem is, de a te szádból akarom hallani. Vagy a Hyungwonéból, és ha nem szólalsz meg, megyek is hozzá.
- Nyugi már - sóhajtok egy hatalmasat, hogy folytatni tudjam. - Hyungwon… és én, egy pár vagyunk.
Másodpercekig, sőt, talán percekig is közénk dermed a csend, tovább srófolva az idegeimet, végig annak a rettegésnek a fogságában tartva, hogy most alapos verésben lesz részem. Ám agresszió helyett csak ledöbbenést kapok. Még.
- Hogy… Mi?
- Ahogy mondom. Egy pár.
- De…
- Igen, egy hete ismerjük egymást, ő haptofóbiás, én kutyaőrült és rámenős. A hétvégén… összemelegedtünk, és már megbeszéltük, hogy tényleg együtt vagyunk. - Mondandóm végére kicsit szédülni kezdek, ugyanis elég kevés levegőt vettem.
- Ugye nem fektetted le? - tér kicsit magához, azonnal féltve barátját, természetesen biztonságban akarja tudni, amit nagyra becsülök benne.
- Este lefektettem az ágyba, a szó hétköznapi jelentésével, azonban úgy, ahogy te érted, nem történt semmi.
- Azt a… - indul meg felém rossz “viccem” hallatán, ami tényleg nem sikerült a legjobbra, viszont én így kezelem a feszültséget, míg más alkohollal, csak abban sok más is oldódik. Mint a gátlások.
- Nyugi már. Egyébként meg ő mászott rám, és csóktól sokkal több, nem történt.
- Sokkal? - akad fenn azonnal az aprócska nyelvbotlásomon. Mondjuk így is, úgy is el kellett volna mondanom mindent, ha törik, ha szakad, így ismét gyilkos szándékkal felém tartó barátomat, feltartott kezemmel állítom meg.
- Nyugodj már meg, az isten szerelmére! Semmi olyat nem tettem, amit ő nem akart. Különben is, egy hete ismerjük egymást. Honnan szeded, hogy képes lennék lefektetni?
- Láttam én már sok csodát. Például azt, ahogy Hyungwon úgy kapaszkodik beléd, mint majom a fába.
- Ebből még nem követ- - tiltakoznék azonnal, de ő most buzgómócsing, szóval nem fogom tudni leállítani.
- De, ha együtt vagy vele, akkor szereted, ergo tetszik, akkor meg aka-
- Kihyun! - rivallok rá. - Nem fogok csinálni semmit, ahogy eddig sem. Vigyázok rá, ígérem. - Még a kezemet is a szívemre helyezem, hogy érezze mondandóm súlyát.
- Jó, jó - forgatja szemeit. - Köszönöm, hogy elmondtad.
- Úgyis kitapostad volna.
- Ez igaz.
- De most már visszamegyek. - Az első adandó alkalommal lelépek, hogy közöljem Hyungwonnal is, végre megnyugodhat, mindent elintéztem. Azonban egyáltalán nem arra számítok, mint amit kapok. Szomorúan, kissé kétségbeesett pillantásokkal jutalmaz, mire félrehúzom.
- Mi a baj?
- El akarják altatni az egyik kutyát - mondja döbbent, értetlen és riadt hangsúllyal.

Hyungwon

Hoseok mimikája a szavak hallatán nem sokat változik, látszólag őt meg sem lepi az ilyesmi, bár az igazat megvallva engem, csupán az indok az, ami igazán zavar.
- Miért? - kérdez rá tapintatosan.
- Mert… - gondolkodok el, hogy mit is mondtak okául. - … félelem agresszív?
- Akkor jogosan - néz a szemeimbe szánakozóan, mintha csupán az ő szakértelme érdekelt volna.
- De nem! - csattanok fel tőlem szokatlan hangnemben. - Hyung, ez a kutya nem csinált semmit!
- Ha ezt mondták rá, akkor mégis. Bent voltál?
- Bent…
- Nem véletlen viselkedés specialisták a fiúk. Ők tudják és látják a kutya testbeszédéből, a félelem agresszív kutya meg támad is, tehát egyértelműnek kell lennie számodra is.
- De benne van, hogy félelem. Fél az a kutya! - makacskodok, eme csodálatos hétfő reggelt, bár már inkább délutánt elrontva. - Csak hozzá értek… Én is félek, ha hozzám érnek, akkor most engem is elaltatnak?
- Jaj, dehogy is, ne beszélj hülyeségeket - lép egyet felém, már nyújtva a kezét, de én idegesen elhátrálok, s ő véve az adást, inkább marad a helyén. - Viszont az a kutya veszélyes lehet a leendő gazdáira, amekkora kockázatot mi nem vállalhatunk, ezért az ilyen állatokat, ha fáj, ha nem, jobb elaltatni. Neki is ez a leghumánusabb, elvégre most retteg - mondja tovább a magáét, mégcsak meg sem próbálva megérteni az én álláspontomat.
- Hoseok… - vonom össze a szemöldököm, erősen törve a fejemet, hogy mit mondjak még.
- Gyere, inkább mutasd meg kiről van szó - lágyulnak el a vonásait, minden bizonnyal csak a vita elkerülésének érdekében, pedig bizony már nyakig benne vagyunk, és én nem tágítok, míg nem segíthetünk valahogy azon az állaton. Sosem érdekelt még ennyire egy kutya sem, de rajta teljesen magamra ismertem és úgy vélem, jár neki az esély, amiért én harcolni fogok. Az elágazásoknál kicsit megakadva keresem a kellő sort, mire megtalálom azt a folyosót és bár még kicsit szívbajosan közlekedek az ugató kutyák közt, hamar megtalálom.
- Ez - állok meg előtte, mire Hoseok mellém lépve néz be a sarokba kuporgó jószágra.
- Oh, Joker - szólal meg némi gondolkodás után. - Hyungwon, ez a kutya majdnem olyan nehéz, mint te. Tudod, mekkora veszélyt jelenthet gyerekre, nőre, idős emberre?
- És ez azt jelenti, hogy mindenképp be fog következni a baj?
- Nem, de jobb elkerülni.
- De… - Nem. Erre már nem tudok mit mondani. Csak itt állunk és veszekszünk egy olyan kutya felett, ami holnap ilyenkkorra már nem fog élni. Csupán hagynom kéne és mennem, végezni a dolgomat, viszont mikor ránézek az ebre, látom a fiatalabb, mindentől rettegő énemet, mely még most sincs túl mélyen bennem.
- Hyungwon, nem menthetünk meg minden kutyát. Inkább gyere, foglalkozzunk olyanokkal, akiknek nagy szükségük van rá, hogy aztán szerető családra leljenek - fog finoman a vállamra, hogy elhúzzon, de én lerázom magamról a kezét.
- Menj egyedül, engem nem érdekel - hagyom ott és vonulok vissza sebes léptekkel az irodába, azonban mikor ott Kihyun meglepett tekintetével találom magam szembe, mielőtt megszólalhatna, sietek tovább, ki az épületből.
A kerítés széléhez sétálva ölelem át magam, ezzel is védekezve a hideg ellen, s leülve az alacsony betonfalra, nagyon sóhajtva figyelem a hulló, fehér pelyheket.
Természetesen megértem, hogy nem lehet minden agresszív kutyán segíteni, sőt, a harcikutyákat, azaz a harcra nevelteket én is jobbnak látom elaltatni, de ennek az állatnak nem ismerjük a múltját, bár túl szép állapotban van hozzá, hogy azt lehessen rá mondani, miszerint valaha viadaloztatták. Lehet egész életében vert a gazdája, vagy ki tudja, ám még szinte kölyök. Neki is szüksége van szeretetre…

Hoseok

Nagyokat pislogva meredek utána, közben próbálom felfogni, hogy most sikerült összevesznünk. Vagy… mi. Még soha nem érdekelte kutya, úgy egyáltalán, nemhogy ennyire. Visszanézek Jokerre. Ahogy ott kuporog a sarokban, kitágult pupillákkal, mereven, mégis reszketve, attól félve, hogy bárki megközelíti, vagy hozzáér. Azt hiszem, csak most fogom fel, miért ragaszkodott annyira hozzá Hyungwon. Mintha ő lenne; fél, már-már görcsösen retteg, menekül az érintés elől. Akkora hülye tudok lenni! Hogy nem vettem ezt előbb észre? Kétségtelenül veszélyes lehet, de talán tudnék egy kis időt könyörögni, hogy foglalkozhassak vele. Hyungwonért.
Ahogy megfogalmazódik bennem a terv, rohanok, hogy megkeressem a többieket, azonban útközben Kihyunba tudok, aki körül fekete, fizikailag is érezhető, gyilkos aura lebeg, ezzel halálra rémítve.
- Mit csináltál? - ragadja meg a felsőmet a nyakánál, fenyegetően nézve a szemeimbe.
- Én… semmit? - pislogok rá értetlenül, hiszen azt sem tudom, hogy miről van szó. Hacsak nem találkozott Hyungwonnal, aki minden bizonnyal teljesen kiakadt rajtam. Ez van, megint elcsesztem, de nem fogom hagyni. Ha kell, térden állva könyörgök a bocsánatáért, bár terveim szerint, máshogy fognak alakulni a dolgok.
- De, nagyon is tettél valamit. Hyungwon mitől lett olyan, amilyen?
- M-majd elmondom, de most dolgom van - próbálom lefejteni magamról az ujjait.
- Nincs semmilyen dolgod.
- De, van! - állok a sarkamra, minden erőmet bevetve a Kihyuntól való szabadulás érdekében. - Meg kell mentenem egy kutyát Hyungwonnak. - Sikerül elszakadnom tőle, és figyelmen kívül hagyva, hogy fogyatékos módjára ordibál utánam - az összes kutyát ugatásra késztetve -, rohanok egyenesen Jooheonék felé.
- Jooheon! - fékezek le előtte, mielőtt bármerre elszökhetne. - Jokert muszáj holnap altatni? - térek azonnal a lényegre. Szegény gyerek se köpni, se nyelni nem tud, válaszolni meg aztán végképp.
- Igen, nem tudjuk itt tartani - felel helyette Changkyun. - Tudod, hogy így is tele vagyunk, hyung.
- Még egy plusz hely sincs?
- Nincs - mondja Jooheon, együttérző tekintettel. Akkor nincs más választásom. Joker “meg fog szökni”, viszont ez nem fog egyedül menni. Hyungwon segítségére van szükségem, ha egyáltalán még hajlandó szóba állni velem.
Mintha nem futottam volna így is eleget, ismét futni kezdjek, hogy megtaláljam a keresett személyt, de miután majdnem az egész épületet átkutattam, arra a következtetésre jutok, hogy még távolabb kellett lennie tőlem. A kabátomat megragadva szaladok ki az udvarra, ahol a kerítés betonperemén meglátom Hyungwont ücsörögni, egy szál pólóban. Itt az ideje, hogy visszanyerjem a pillanaton elvesztett bizalmát…
Halkan mellélépek, ráterítve a kabátomat, mire riadtan néz felém. Nem nézek a szemébe, csak leülök mellé, a kezeimre összpontosítva.
- Sajnálom - mondok ennyit, várva a kivégzésemre, amit nem mellesleg, jogosan kapnék. Mikor nem szólal meg, úgy döntök, tovább folytatom. Ha szóba nem is áll velem, attól még hallja, amit mondok neki. - Nem vettem észre, pedig elvileg értek a kutyákhoz. - Lopva rápillantok, és megkönnyebbülök, ahogy kíváncsi, bár megbántott tekintetét egyenesen rám szegezi. - Segítesz kihozni innen? Lakhat nálam, és foglalkozok vele. Viszont egyedül nem fog menni, te is kellesz. - Hatalmas baromságot tervezek, amibe éppen azt az embert keverem bele, akit megvédeni akarok, de úgy érzem, erre szüksége van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése